hoe los ik het uitvallen van mijn hond op?

hoe los ik het uitvallen van mijn hond op?

Thuis is Nestor de allerliefste hond op de hele wereld. Met zijn baasje is hij ook superlief. Maar owee als hij gaat wandelen. Dan verandert dat lief schattig hondje in een echte tijger. Als hij in de verte een andere hond ziet afkomen dan zet hij zich al klaar voor de aanval. Onbekende mensen mogen hem niet benaderen. Is het angst of agressie? Voor het baasje van Nestor zijn het geen ontspannende wandelingen meer… Voor Nestor ook niet.


 

Lily is een superactieve hond, ook thuis. De wereld is één groot feest en alle mensen zijn haar vrienden. Ook met andere honden wil ze spelen. Maar Lily is een imposante hond. Tijdens wandelingen stormt ze af op iedereen die ze tegenkomt. Dat wordt haar niet altijd in dank afgenomen. Andere honden zijn bang om aangevallen te worden en bijten naar haar terwijl mensen haar wegjagen.


 

Balou is een buitenlands asielhondje dat met de beste intenties werd geadopteerd. Het verleden van Balou is onbekend maar hij draagt een zware rugzak mee. Hij is gewoon van met veel andere honden samen te leven. Maar hij is ontzettend bang voor mensen, vooral voor mannen.

Tijdens wandelingen valt hij dus uit naar iedereen. Hij blaft heel agressief en toont zijn tanden. Zijn baasjes houden veel van hem maar ze zijn bang om nog te gaan wandelen.

Een hond valt niet zomaar uit naar andere honden, naar joggers, fietsers,.... Het is belangrijk dat je de oorzaak ontdekt.

Wist je dat het grootste deel van de honden die uitvallen dit doen uit angst en onzekerheid? Het uitvallen aan de leiband is hun laatste "redmiddel" om het gevaar weg te jagen.

Dikwijls worden ze hierin gesteund door hun baasje. Als zij uitvallen dan begint hun baasje samen met hen te roepen om de indringer te verjagen. Met 2 zijn jullie toch sterker?!

Achter uitvallen zit een emotie. We gaan die emotie proberen om te buigen naar een positieve emotie.

Het is belangrijk dat jullie als team samenwerken.

Vind je het wandelen met jouw hond ook minder leuk?


 

Thuis heb je de ideale hond maar vanaf het moment dat je buitenkomt verandert die lieve hond in een tijger die je amper in bedwang kan houden.

Je hebt alles al geprobeerd. Je bent naar de hondenschool geweest en dat was geen succes. Je hebt je zakken vol snoep gepropt om hem af te leiden. Je hebt op internet gezocht. Je hebt misschien al professionele hulp ingehuurd. 

Je doet heel erg je best maar het wordt steeds erger. Hierdoor krijg jij al stress als je er nog maar aan denkt dat je moet gaan wandelen. Door jouw stress wordt het gedrag van jouw hond nog erger.


En nu ... nu weet je het niet meer.

wil je graag...


  • genieten van de wandeling met jouw hond
  • geen stress meer ervaren als je aan de wandeling begint
  • een ontspannen hond hebben tijdens een wandeling
  • het vertrouwen krijgen van jouw hond dat je hem altijd en overal zal beschermen
  • ontdekken op welke manier jij jouw hond kan helpen om ook terug te genieten van de wandeling
  • een hond die aandacht heeft voor jou tijdens de wandeling
  • een hond waarmee je overal kan komen
  • begrijpen waarom je hond dit gedrag vertoont
  • niet trainen maar gewoon oefenen
  • jouw hond beter begrijpen zodat je zijn gedrag kan voorspellen en je pro-actief kan reageren
  • rustig uitproberen wat de beste oplossing is voor jou én jouw hond
  • als 1 team, jij en jouw hond, dit probleem aanpakken
.

Leuke wandelingen met jouw hond

Voor Focus/WTV hebben we een korte uitzending gemaakt over het wandelen met jouw hond.

Zet de eerste stap naar verandering

Je leert eerst alles online op jouw tempo. Je krijgt 4 stappenplannen. Elk stappenplan pas je 2 weken toe en dan begin je met het volgende. Je kan online vragen stellen en filmpjes posten van de wandelingen.

Het gedrag is niet op 1 dag ontstaan, het is langzaam gegroeid. Het zal dus ook niet op 1 dag opgelost zijn. Er bestaat geen quick-fix oplossing.

Je doorloopt een traject, samen met jouw hond.

wat leer je?

Waarom valt mijn hond uit? Hoe reageer ik hierop?

Om het gedrag bij te sturen moeten we eerst op zoek gaan naar de oorzaak ervan. Je begint met een vragenlijst om meer inzicht te krijgen in jouw hond. Je krijgt meer achtergrondinformatie van het leergedrag en de emoties bij honden.

Je staat ook even stil bij jouw reactie op jouw uitvallende hond. Hoe sta jij momenteel in het leven? Op welke manier ga je wandelen met jouw hond? Je ontdekt enkele communicatietips met jouw hond. Jullie zijn 1 team dat dezelfde taal leert spreken.

Je deelt kort jouw ervaring met de aanwezigen. Je kan enkel maar bijleren van elkaar. Je krijgt een actieplan om de komende 2 weken in praktijk om te zetten.

Je houdt een wandeldagboek bij.


Het gedrag van jouw uitvallende hond zal je zelf moeten aanpakken in zijn eigen vertrouwde omgeving. Je kan best goed voorbereid aan de slag gaan. Je krijgt ook hier een stappenplan met de voorbereidingen.


Emotieregulatie en BAT

Het heeft geen zin om een hond die uitvalt te straffen. Als hij uitvalt is de emotie zo groot dat hij je wellicht zelfs niet hoort. Welke emotie zit er achter het uitvallen en op welke manier kunnen we die aanpakken?

In dit gedeelte leer je de emoties van jouw hond herkennen. Je staat ook even stil bij jouw emotie op het uitvalgedrag.

Je ontdekt de BAT-methode: Behavior Adjustment Training. We hebben de belangrijkste elementen van de BAT-training voor jou op papier gezet zodat je zelf aan de slag kan. De basis principes van BAT kan je ook verder toepassen in de holistische aanpak.


Holistische aanpak

We introduceren je in de wereld van de holistische aanpak. Dit is een heel down-to-earth aanpak waar we rekening met alle factoren: de hond zijn karakter, temperament, emoties, zijn verleden, de mensen bij wie hij woont, de omgeving,….. Al deze elementen beïnvloeden het gedrag van de hond maar ook van de mens. Soms helpen de traditionele methodes niet.


De eerste fase van de holistische aanpak is de decompressie. De decompressiefase bestaat uit 5 onderdelen.

De tweede fase bestaat uit de elementen die zorgen voor een stabiele hond. De basisvaardigheden van een hond zijn:

een gebalanceerd lichaam

zelfvertrouwen

nieuwsgierigheden

sociale vaardigheden
Gedurende 2 weken pas je fase 1 en fase 2 toe.


Holistische aanpak deel 2

We herhalen kort fase 1 en fase 2.

Fase 3 is de stress reductie. Maak kennis met de stress ladder bij honden. Hoe reduceer je de stress bij jouw hond?

Fase 4 is de volledig holistische opbouw. Op welke manier leert jouw hond zelfvertrouwen te hebben? Het grote probleem is dat de hond dit zelf moet leren. Jij kan hem ondersteunen door mentale stimulatie en door hem zelf keuzes te laten maken.

Je leert werken in een verrijkte omgeving. Verder ga je nieuwe omgevingen ontdekken samen met jouw hond. Planning is belangrijk.


Je kan ons contacteren om samen met jou en jouw hond aan de slag te gaan.

Een reis van 1000 mijl begint met een eerste stap

arrow_drop_up arrow_drop_down