"Een Kwispelhond in de klas stimuleert kinderen in alle aspecten"
"Een Kwispelhond in de klas stimuleert kinderen in alle aspecten"
Honden zijn mijn passie en ik deel graag mijn kennis.
Ik heb les gegeven in de Tuinbouwschool van Vilvoorde in een richting Dierenzorg waar ik de leerlingen niet enkel alles leerde over honden maar ik gaf ook PAV en Toegepaste Economie.
Mijn honden mochten mee in de klas en dat was een absolute meerwaarde.
Als er eens een meningsverschil was tussen de leerlingen of een emotionele uitbarsting dan waren mijn honden de bemiddelaars en de troosters.
Niet alle lesmateriaal is even uitnodigend voor de leerlingen. Ik gebruikte de hond dan altijd als extra didactisch materiaal.
Mijn leerlingen hadden het moeilijk met de regel van 3 en gaven het al snel op. Fenji, mijn chocolade Labrador, kwam helpen. "Stel dat Fenji medicatie moet nemen en dat de hoeveelheid medicatie afhankelijk is van haar gewicht. Hoe gaan we dan weten hoeveel medicatie we mogen toedienen?" En ze begonnen ijverig te rekenen.
Maar ook in een kleuterklas of in lager onderwijs is een hond een absolute meerwaarde. Je hond kan je helpen bij het bereiken van bepaalde eindtermen.
Wil jij graag een assistent in de klas?
“Animal Assisted Activities” (AAA) hebben betrekking op activiteiten en werkzaamheden waarbij dieren een ondersteunende of assisterende rol hebben in persoonlijke ontwikkeling, de zorg, in onderzoek en in het onderwijs.
Na de interactie tussen mens en hond wordt meer activiteit in de rechterhersenhelft gemeten wat betekent dat het meer openstaat voor de ontwikkeling van vaardigheden. Hoe maak je van deze voordelen gebruik in een schoolomgeving?
Je wordt ondergedompeld in speltherapie met de hond.
opstellen van een draaiboek
De komst van een Kwispelhond in de klas moet goed voorbereid worden. De leerkracht en de hond krijgen een grondige opleiding.
Het volledige schoolteam wordt in de komst van de Kwispelhond betrokken. We stellen een op maat uitgewerkt draaiboek op. Hierin vinden alle partijen de nodige informatie omtrent de hond, de verantwoordelijkheid, hygiëne, plaatsen waar de hond mag komen en veel meer.
Tevens worden de ouders op de hoogte gebracht. Met de leerlingen worden duidelijke klasafspraken gemaakt.
Een Kwispelhond ondersteunt het pedagogisch project van de school
TIJDENS DE OPLEIDING LEERDE IK HEEL WAT BIJ EN ANDERE ZAKEN WERDEN HEROPGEFRIST.
HET BEGRIJPEN VAN HONDENTAAL, HET BELANG VAN HET ZOEKEN NAAR DE JUISTE BELONING VOOR JOUW HOND, HET RESPECTEREN VAN DE OORSPRONG VAN JE HOND EN VOORAL HET FEIT DAT HET ALLEMAAL NIET PERFECT MOET ZIJN, ZIJN ENKELE VOORBEELDEN.
TICO WORDT GERESPECTEERD ZOALS ZE IS EN GENIET VAN DE EXTRA TIJD DIE ZE NU SAMEN MET MIJ KAN DOORBRENGEN.
CHRISTEL HEEFT NAAST HAAR ERVARING MET HONDEN OOK EEN GROOT INZICHT IN MENSEN. ZE ZIET SNEL HOE DE HOND INGEZET KAN WORDEN OM DOELSTELLINGEN BIJ DE PATIËNTEN TE BEREIKEN EN BIJ HET TERUGKOPPELINGSMOMENT NADIEN VOLGEN ER HEEL WAT BRUIKBARE TIPS.
Tico verblijft nu in de helft van de leefruimte, wat voor meer huiselijkheid en gezelligheid zorgt. De weerstand bij vele mensen is ondertussen wel wat gebroken. Ik begeleid ook heel wat patiënten uit andere leefgroepen. Je bereikt mooie dingen en het geeft heel wat voldoening. Tico zelf komt ook alsmaar liever mee. Haar dagen zijn druk gevuld, maar ik ben het grootste deel van de dag bij haar en dat vindt ze natuurlijk erg leuk J Ik merk ook dat ze alsmaar liever en gemakkelijker met jongere kinderen omgaat en met sommige patiënten die ze wekelijks ziet heeft ze echt een goede band. Ik zorg wel dat haar dag niet te actief is, want dit kan ze niet meer aan. Maar al bij al een groot succes dus!!!