van gezinshond tot aaihond

EEN HOND IS DE BESTE THERAPIE

JE HOUDT VAN HONDEN EN VAN MENSEN

Je hebt een lieve, sociale hond die graag altijd bij jou is. Jouw hond toont jou elke dag opnieuw dat hij je beste vriend is. Als je blij bent dan is hij samen met jou blij. Als je eens een dipje hebt dan komt hij je troosten. Je weet uit eigen ervaring wat de therapeutische en sociale waarde is van een hond.


Je bent zelf sociaal en je houdt van contact met mensen. Je hebt een beetje vrije tijd. Je hebt er al aan gedacht om met je hond naar WZC te gaan of naar scholen. Je hebt geen idee hoe je dit aanpakt.

nut van aaihonden

Honden spelen een belangrijke sociale rol in het leven van veel mensen. Honden houden van ons gezelschap en ze zijn altijd blij als ze bij ons zijn. 

Honden (ver)oordelen niet. Het enige wat ze verwachten is onderdak, voeding, aandacht en vriendschap. Voor hen ben je goed zoals je bent.

Voor veel mensen is hun hond hun belangrijkste sociaal contact.

Maar ook tijdens moeilijke momenten staat onze hond klaar voor ons. Denk maar aan mensen die revalideren, mensen in een WZC, kinderen met al dan niet speciale behoeften.

Wij bekijken op welke manier we van jouw hond een Aaihond kunnen maken. De opleiding is voor hond én baasje.

sabine, luc en...

HUN HONDEN

Honden kunnen een groot verschil maken in het dagelijks leven van mensen

schoolhonden

Honden en kinderen kunnen de beste vriendjes zijn. Het is belangrijk dat ze elkaars taal begrijpen en wederzijds respect tonen.


Aaihonden kunnen op 3 manieren ingezet worden op school:


  • we leren kinderen via korte interactieve workshops hoe ze veilig met hun eigen hond maar ook met onbekende honden kunnen omgaan. Niet alle kinderen hebben thuis een hond. Maar je ontmoet overal honden. Het is belangrijk dat kinderen aangeleerd wordt hoe ze veilig met honden kunnen omgaan. We leren hen toch ook de verkeersregels? Op deze manier kunnen bijtincidenten vermeden worden.
  • we leiden een leerkracht of een zorgleerkracht op. Deze persoon brengt zijn/haar eigen hond mee naar school. De hond is aanwezig in de klas of tijdens gesprekken met de zorgleerkracht.
  • je hebt een super brave hond en je hebt vrije tijd. Je gaat 1 of meerdere uren per week naar een school in jouw buurt. Jouw hond wordt ingezet als Leeshond. Sommige kinderen hebben het moeilijk om te lezen. Ze verliezen hun zelfvertrouwen en zijn bang dat klasgenootjes hen zullen uitlachen. De Leeshond brengt de oplossing. Die kinderen gaan samen met jou en jouw hond in de speciaal ingerichte leeshoek zitten. Ze mogen daar een verhaaltje voorlezen voor de hond die aandachtig luistert.


Het is belangrijk dat alles veilig verloopt voor alle partijen. Zowel baasje als hond volgen een opleiding en er wordt in samenspraak met de school een draaiboek opgesteld.

AAIHOND IN WZC

Aaihonden kunnen ook ingezet worden in WZC. Hier is hun sociale functie nog belangrijker. Ze doorbreken de dagelijkse routine en kunnen de eenzaamheid verdrijven. Maar ook ergotherapeuten kunnen honden als collega gebruiken.


Als je vrije tijd hebt en/of je gaat regelmatig naar een WZC dan kunnen we uitzoeken of jouw hond geschikt is als Aaihond.


Het welzijn van de hond primeert altijd.


Het is belangrijk dat alles veilig verloopt voor alle partijen. Zowel baasje als hond volgen een opleiding en er wordt in samenspraak met het WZC een draaiboek opgesteld.

van gezinshond tot aaihond

We hebben eerst een gesprek met alle partijen zodat we de verwachtingen duidelijk in kaart kunnen brengen. We maken duidelijke afspraken over de aanwezigheid van de hond en de begeleiding.


We nemen een test af van de hond. We bekijken of hij dit werk wel leuk vindt en of hij voldoende stress bestendig is. Want vergis je niet: voor een hond is dit echt werken!


De opleiding volg je via een online leerplatform op je eigen tempo. Je kan vragen stellen. Een Kwispelcoach gaat samen met jou en jouw hond naar de school of het WZC. Hier gaat de opleiding dan praktisch verder. De frequentie is in onderling overleg met alle partijen.


Wat leer je in deze opleiding?


  • je ontdekt de verschillende soorten therapiehond
  • op welke manier en voor welke doeleinden kunnen Aaihonden ingezet worden
  • de relatie tussen jou en jouw hond
  • de omgang met derden
  • hoe leer je jouw hond bepaalde woorden aan
  • gedrag van de hond
  • herken de stress signalen en reageer onmiddellijk
  • gezondheid van de hond
  • welzijn van de hond
  • jouw rol als begeleider
  • verantwoordelijkheden
  • opstellen van een draaiboek
  • stress test bij de hond


We bieden hier een persoonlijke begeleiding volgens de afspraken met alle partijen. De prijs wordt dus per traject bepaald.


Als je de online cursus wil volgen uit persoonlijke interesse dan kan je inschrijven via de knop hieronder.

Een opleiding, zeer duidelijk en op maat aangepast. Aangepast aan de doelgroep en de doelen die vooruit werden gesteld. Openheid en eerlijkheid vanwege de begeleider, Christel.


Dankzij de opbouwende kritiek, kan je snel stappen vooruit maken. Hierdoor zagen we een duidelijk en snel effect in de praktijk.
 Aangenaam verrast, veel bijgeleerd en vooral, wat een mooi resultaat. Tijdens deze korte opleiding al redelijk wat tranen in de ogen gehad


het effect van de hond op de groep is zeer aanwezig en zorgt daarbij voor zeer mooie momenten.



 Een relatief korte opleiding, een echte "eye-opener", zeer leerrijk. Dankzij de goede begeleiding waren we met z'n allen "met glans geslaagd" voor het examen.
Birgit en Lou - Zeepreventorium De Haan

Tijdens de opleiding leerde ik heel wat bij en andere zaken werden heropgefrist.

Het begrijpen van hondentaal, het belang van het zoeken naar de juiste beloning voor jouw hond, het respecteren van de oorsprong van je hond en vooral het feit dat het allemaal niet perfect moet zijn, zijn enkele voorbeelden.

Tico wordt gerespecteerd zoals ze is en geniet van de extra tijd die ze nu samen met mij kan doorbrengen. 


Christel heeft naast haar ervaring met honden ook een groot inzicht in mensen. Ze ziet snel hoe de hond ingezet kan worden om doelstellingen bij de patiënten te bereiken en bij het terugkoppelingsmoment nadien volgen er heel wat bruikbare tips. 

Liesbeth en Tico - Zeepreventorium De Haan
arrow_drop_up arrow_drop_down