Waarom bijt een hond in je kleren?

Als een pup of een asielhond bij jou komt, gaat er vanaf de eerste dag een nieuwe wereld open voor je hond. Hij moet zijn omgeving leren kennen, hij moet "zijn" mensen leren kennen en vertrouwen. Dat is opwindend, soms beangstigend en het vraagt tijd.

Als hij voldoende moed verzameld heeft dan gaat je hond op ontdekking. Hij gebruikt hiervoor vooral zijn neus en zijn mond.

In het nest speelde de pup met zijn mama en broertjes en zusjes. In het asiel speelde je hond met andere honden. Maar hier bij jou thuis moet hij alles opnieuw leren.

Je hond zal heel graag samen met jou spelen. Maar ook dat moet hij leren.

Chocolade Labradors bvb spelen in het nest heel wild met elkaar. Deze pups spelen dus ook met jou iets wilder. In het nest als een pup zijn broertje of zusje té hard bijt dan zal die piepen en weglopen. Pupje leert op deze manier dat hij te hard gebeten heeft. En dat als hij verder wil spelen hij zachter zal moeten spelen.

Puppytandjes zijn vlijmscherp. Geef een pup niet de kans om in je hand te bijten. Speel altijd met een knuffel of met een trekspeeltje.

Als je pup toch in je handen bijt, roep dan heel hard en boos "Auw" en stap weg. Je imiteert hiermee het gedrag van zijn broertjes en zusjes. Je pup wil heel graag spelen met jou. Hij zal leren dat als hij in je hand bijt, je weg stapt en dat het spel gedaan is. Hij zal stoppen met bijten omdat hij graag verder speelt. Je moet wel heel consequent deze techniek toepassen.

Soms gebeurt het dat je pup in je handen bijt, je enkels, je kleren als je in de zetel zit of als je gewoon rondstapt. Heel vervelend en het kan pijnlijk zijn. Ook duur als hij altijd maar gaatjes in je kleding bijt.

Meestal doet je hond dit omdat hij aandacht wil. Hij wil spelen want hij verveelt zich. Hij zoekt uit op welke manier jij hem aandacht geeft. Negatieve aandacht is ook aandacht.

Roep ook boos "Au" en stap weg. Maar sommige pups laten zich hierdoor niet afleiden. Integendeel, ze volgen je en blijven je bijten. Dan pak je de pup op en je geeft hem een Time Out: dit is even afzonderen van zijn gezin. Je zet hem in de bench of buiten én je praat niet tegen je pup. Een Time Out moet maar 2 minuten duren. Dit is de ergste straf die je een hond kan geven.

Na de Time Out volgt de Time In. Je laat je hond vrij of terug binnen. Je doet vrolijk alsof er niks gebeurd is. Maar ondertussen heb je wel een trektouw, een knuffel of een bal genomen waarmee je je hond kan afleiden.

Een hond kan dit vervelend gedrag ook vertonen als hij overprikkeld is. Een pup slaapt tot 18 uur per dag. Als de wandeling te lang was, als je veel bezoek gekregen hebt, of als je kinderen veel lawaai gemaakt hebben dan kan je hond overprikkeld geraken. Je kan dit vergelijken met een kleutertje dat te lang gespeeld heeft, oververmoeid is en toch niet wil slapen. Die kleuter begint vervelend gedrag te vertonen. Net hetzelfde met je hond. Zet hem in zijn bench, eventueel met een bot. Hij zal wellicht snel in slaap vallen.


Wat mag je zeker niet doen?

Je hond heeft geen flauw idee van de huisregels. Hij weet niet dat jij het niet leuk vindt dat hij ergens op bijt.

Wat mag je zeker niet doen?

  • je hond ruw wegduwen
  • je hand diep in zijn mond steken
  • zijn mond dicht knijpen
  • hem op zijn rug leggen
  • boos roepen op hem

Wat doe je dan wel?

  • bijten in alles en nog wat is een normaal gedrag voor een hond. Voor hem is dit een manier om de wereld te verkennen
  • leid je hond af met een speelgoedje
  • manage de omgeving : verwijder alles waar hij zou kunnen in bijten: elektriciteitskabels, snoeren, boeken, pantoffels,....
  • voorkom dat hij in de fout kan gaan
  • als hij toch te hard bijt roep dan hard en boos "Au" en stap weg
  • als hij je achtervolgt geef hem dan een korte Time Out die altijd gevolgd wordt door een vriendelijke Time In

Als je graag een antwoord wil op al je vragen over het gedrag en de opvoeding van je hond dan kan je  Kwispelbaasje worden.