Waarom is chocolade gevaarlijk voor honden?

Waarom is chocolade gevaarlijk voor honden?

Chocolade is voor veel mensen een heerlijke traktatie, maar voor honden kan het gevaarlijk zijn en zelfs fataal. Het is belangrijk om te begrijpen waarom chocolade zo gevaarlijk is voor honden, zodat je je bewust bent van de risico's.

De reden waarom chocolade zo gevaarlijk is voor honden, heeft te maken met de aanwezigheid van een stof genaamd theobromine. Theobromine is een natuurlijk voorkomende stof die in cacaobonen wordt aangetroffen en wordt gebruikt bij de productie van chocolade. Hoe donkerder de chocolade hoe meer theobromine hij bevat en hoe gevaarlijker natuurlijk. Terwijl mensen theobromine kunnen afbreken en metaboliseren, kunnen honden dit niet zo goed en kan het zich ophopen in hun systeem, wat leidt tot toxische effecten.

Elk soort chocolade heeft namelijk een andere hoeveelheid theobromine.

  • Witte chocolade: 2 mg theobromine per gram chocolade
  • Melkchocolade: 3 mg theobromine per gram chocolade
  • Pure chocolade: 15 mg theobromine per gram chocolade
  • Cacaopoeder: 20 mg theobromine per gram chocolade
  • Cacaodoppen 14-30 mg theobromine per gram product

Een kleine hond kan na het eten van 3 chocolade eitjes (8 gram per stuk) al klachten van vergiftiging krijgen.

De symptomen van chocoladevergiftiging bij honden variëren afhankelijk van de hoeveelheid chocolade die ze hebben geconsumeerd, evenals hun grootte en gezondheidstoestand. Een kleine hoeveelheid chocolade kan al leiden tot milde symptomen zoals braken, diarree, rusteloosheid en verhoogde hartslag. Grotere hoeveelheden chocolade kunnen echter leiden tot ernstigere symptomen, zoals spiertrillingen, stuipen, hartfalen en zelfs de dood.

Om te voorkomen dat je hond chocolade consumeert, is het belangrijk om chocolade en alle producten die chocolade bevatten, buiten het bereik van je hond te houden. Dit geldt ook voor gebakken producten, zoals brownies en cake, die chocolade kunnen bevatten. Wees ook voorzichtig met het weggooien van chocoladeverpakkingen, omdat honden deze kunnen openen en de chocolade kunnen opeten.

Als je vermoedt dat je  hond chocolade heeft geconsumeerd, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Hij/zij kan  bepalen of je hond medische hulp nodig heeft en welke behandeling nodig is. Meestal geeft de dierenarts een braakmiddel aan je hond.

Let vooral met Pasen heel erg op. Onthoud waar de paaseitjes liggen. Tel ze ook. Als de kinderen de paaseitjes gevonden hebben, check dan de aantallen. Meestal blijven paaseitjes wel enkele dagen of soms enkele weken aanwezig in huis. Hou de paaseitjes buiten het bereik van je hond. Zet geen schaal of doosje met paaseieren op tafel want honden zijn heel vindingrijk.

Als je hond toch chocolade gegeten heeft contacteer dan het Antigifcentrum op het nummer 070 245 245. Ze zijn 24/7 beschikbaar .




Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen