Beschermt je hond jou? Is dit echt zo onschuldig?

Beschermt je hond jou? Is dit echt zo onschuldig?

Houden van is goed maar té veel houden van is niet altijd OK.

Dit is het geval als je hond je met niemand anders wil delen. Je zit in de zetel en je partner of je kind komt bij jou zitten. Op dat moment begint je hond te grommen. Of je hond komt voor je staan als iemand naar je toe komt. De eerste keren lach je er misschien mee en vind je het lief maar pas op dit gedrag kan snel gevaarlijk escaleren!

Mensen interpreteren dit gedrag dikwijls als "beschermen". Het is mogelijk dat het beschermen is maar tegen wie of wat zou je hond je moeten beschermen??

Meestal gaat het om een heel specifieke vorm van bezitsagressie. Je hond beschermt jou niet maar wel de aandacht die hij krijgt van jou en de relatie die hij heeft met jou. Je hond wil je niet delen met anderen. Hij wil voorkomen dat hij minder aandacht krijgt van jou. Dit is dikwijls het geval als jij de persoon bent in het gezin die het meeste tijd doorbrengt met de hond en de meeste leuke dingen doet met hem. Of als je single bent en je hond sowieso al je aandacht krijgt.

Bezitsagressie kan gaan over eten, snoep, slaapplaats, speelgoed of een persoon. In dit geval jij.

Wat is de oorzaak van bezitsagressie?

Bezitsagressie kan veroorzaakt worden door tekortkoming : je hond heeft in het verleden gebrek gehad aan iets. Als het over voedsel gaat dan heeft hij in het verleden wellicht voor zijn eten moeten "vechten". Je ziet dit dikwijls als pups bij een fokker allemaal uit 1 grote bak moeten eten. Misschien heb je wel een asielhond die op straat moest overleven? Hetzelfde voor speelgoed of een slaapplaats. Dit komt meestal voor bij honden die een niet zo gelukkig verleden hebben: ze hadden niks van zichzelf geen speelgoed en geen slaapplaats.

Als de bezitsagressie over jou gaat dan komt dit meestal omdat jij de persoon bent die de hond het meeste aandacht en liefde geeft. Wellicht geef jij hem altijd eten, ga je wandelen met hem, speel je met hem en doe je leuke dingen. Jij knuffelt hem en beloont hem.

Bezitsagressie  kan ook veroorzaakt worden door angst, onzekerheid of slechte ervaringen uit het verleden. Als je een asielhond hebt of een hond uit de broodfok dan hebben die hondjes weinig tot geen positieve ervaringen met mensen. Jij bent dan de eerste die lief en vriendelijk is en hij zal je extra aan jou gaan hechten. Het is wel belangrijk dat je correct op dit gedrag reageert.

Wat doe je zeker NIET?

Je straft de hond zeker niet. Straffen zou de situatie enkel erger maken. Je hond begrijpt niet waarom je hem straft.

Je neemt geen actie om dit gedrag te veranderen. Je vindt het lief. Je bewijst je hond hier geen dienst mee. Op termijn zal je het gedrag enkel erger maken.

Wat kan je dan WEL doen?

  • Je kan je hond meer vertrouwen geven
  • Je geeft meer in plaats van minder
  • Als jij aandacht geeft aan iemand of iemand geeft aandacht aan jou, betrek je hond hier dan altijd in. Je toont aan je hond dat als jij aandacht deelt met anderen hij nog extra aandacht krijgt
  • Je kan hem ook iets anders extra geven. Stel dat je samen met je kinderen rustig in de zetel wil zitten. Dan kan je je hond bij jou nemen en ook aan je kinderen vragen om hem te aaien. Maar je kan je hond ook een superlekker bot geven of een gevulde Kong. Kauwen op een bot of de snoepjes uit de Kong halen werkt stressverlagend.

Het is belangrijk dat je bepaalde situaties vermijdt.

Daag je hond niet uit of drijf hem niet in het nauw.

We nemen weer het voorbeeld van de zetel. Jij zit in de zetel en je partner wil bij jou komen zitten. Je hond begint te grommen op je partner. Lach hier zeker niet mee! Op welke 2 manieren kan je reageren?

  • Je partner roept de hond bij zich en geeft hem iets lekker. In het begin is de kans heel groot dat je hond niet bij je partner zal willen gaan. Dus naar oplossing B:
  • Jij staat recht en je gaat iets totaal anders doen, je hond mag in de zetel blijven zitten. Je partner gaat in de zetel zitten. Je hond zal in principe niet meer grommen want jij bent er niet meer. Je gaat bij je partner zitten en samen aaien jullie de hond of geven jullie hem snoepjes. Je geeft dus meer: hij krijgt niet enkel aandacht en lekkers van jou maar ook van je partner!

Het is belangrijk dat je reageert voordat je hond bezitsagressie vertoont.

Vraag aan je partner en je kinderen om je hond ook extra aandacht te geven door hem te aaien, met hem te spelen of snoepjes te geven. Hij moet dan ook zijn aandacht meer verdelen en zal zijn focus niet meer leggen op jou.

Wat doe je als je hond dit gedrag vertoont tijdens een wandeling?

Stel dat je aan het wandelen bent. Er komt iemand jouw richting uit. Je hond gaat al voor jou staan en begint hard te blaffen, misschien zelfs te grommen. De eerste keer overvalt dit gedrag jou. Vanaf dan weet je dat je proactief moet reageren:

  • geef hem enkele snoepjes als die andere persoon dichter komt. Je herconditioneert je hond. Hij ziet een andere persoon en hij krijgt extra lekkers! Dus is die andere persoon wel leuk als hem dat een snoepje oplevert
  • Doe Zoek-spelletjes met je hond: leer hem eerst thuis het woord "Zoek" aan: laat hem snoepjes zoeken. Doe dan dezelfde oefening als je merkt dat er mensen jouw richting uitkomen.

>>>Als lid van Kwispelbaasje krijg je toegang tot het grootste online leerplatform over hondenopvoeding en hondengedrag. Je krijgt veel instructievideo's en stappenplannen om je hond op te voeden of om zijn gedrag te veranderen. Bovendien word je online begeleid. Meer informatie over Kwispelbaasje vind je  HIER.

Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen