Is dit nog spelen?

Is dit nog spelen?

Stel je jezelf soms ook de vraag als je 2 honden ziet spelen : "Is dit nu spel of moet ik tussenbeide komen?"

Honden kunnen heel ruw spelen met elkaar en dat kan op voorwaarde dat de 2 honden zich amuseren en dat er niet 1 is die altijd het onderspit moet delven.

Hoe leert een hond spelen?

Een puppy leert spelen met zijn broertjes en zusjes en met zijn mama. Er is vanaf het prille begin al een groot verschil tussen de rassen.

Een Labrador zal bvb heel ruw spelen, veel bijten terwijl een Maltezer een veel zachter karakter heeft en zachtjes speelt. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen....

Ik neem het vb van een Labrador maar veel andere rassen spelen op dezelfde manier. Ze lopen achter elkaar aan, lopen elkaar omver, bijten in elkaars staart, poten en oren. Meestal gaat dit gepaard met het typische spelgrommen.
Een puppy weet van nature niet hoe hard hij bijt. Als puppy A te hard bijt dan zal puppy B piepen. Puppy A schrikt en laat los. Als een puppy zijn mama te hard bijt, dan zal die hem corrigeren. Een hondenmoeder is een goede moeder die haar pups een consequente opvoeding geeft.

Op 8 weken vertrekt de puppy naar zijn nieuw gezin. Hij heeft vooral gespeeld met andere honden en nu moet hij met mensen leren spelen. Dat is nieuw! Hij doet dus wat hij altijd gedaan heeft want hij weet niet beter.

Als ik bij een nieuwe klant kom die pas een puppy gekocht heeft dan merk ik dikwijls dat hun handen en benen vol schrammen staan van het bijtgedrag van hun puppy. Ze laten het liefdevol toe want het is zo'n schatje. Maar vergis je niet! Puppytandjes zijn vlijmscherp!

Hoe reageer je als je pup te hard bijt?

Het is je verantwoordelijkheid om je puppy op een correcte manier te leren spelen en dat hij niemand mag pijn doen. Als hij te hard bijt roep dan boos "AUW! Je doet me pijn" en stap weg. De kans is groot dat puppy achter jou komt gelopen en in je benen bijt. Roep "AUW! Je doet me pijn!" en stap weg. Als hij een derde keer "aanvalt" dan pak je hem op zonder iets te zeggen en je zet hem 2 minuten buiten. We noemen dit een Time Out dit is de ergste straf die je een hond kan geven: even isoleren van zijn mensen. Na 2 minuten volgt de Time In: je laat je hond terug binnen en je doet alsof er niets gebeurd is. Reageer consequent op deze manier en je pup zal al heel snel leren dat als hij te hard bijt, het spel gedaan is en dat hij naar buiten moet. Hij wil spelen met jou en zal zich dus beheersen.

Hoe spelen honden onderling?

Je kan er best voor zorgen dat grote honden samen spelen en kleine honden samen spelen. Als een Labrador  zich met zijn enthousiasme op een Chihuahua stort dan is dit niet zo positief voor de Chihuahua......

Honden lopen achter elkaar. De ene keer loopt hond A voorop en de andere keer hond B. Ze rollen over elkaar heen: de ene keer ligt hond A onderaan en de andere keer hond B. Ze grommen op een speelse manier, we noemen dit spelgrommen.

Laat het niet toe dat 1 hond altijd overheerst en als het ware als een bulldozer over de andere hond heen loopt. Dat is niet fijn voor de hond die het moet ondergaan.

Als je merkt dat het spel te hevig wordt, dat de honden te opgewonden geraken, onderbreek het spel dan even en geef hen een verplichte rust van een tiental minuten.

Wat is geen spel?

  • 1 of meerdere honden lopen achter 1 hond die zo snel mogelijk wegloopt met de staart tussen de benen en oren plat naar achter.
  • 1 hond ligt altijd onderaan en geraakt niet recht
  • 1 hond overheerst duidelijk de andere die onzeker wordt
  • grommen is niet meer speels maar gevaarlijk laag en dreigend

Wat is wel spel?

  • honden lopen achter elkaar: de ene keer loopt hond A voorop en de andere keer hond B
  • de 2 honden zijn van ongeveer dezelfde grootte én hetzelfde temperament
  • de 2 honden rollen over elkaar heen: de ene keer ligt hond A onderaan en de volgende keer hond B
  • de 2 honden maken veel geluid: spelgrommen
  • ze kunnen hun tanden tonen om indruk te maken maar ze bijten elkaar niet of ze nippen even met hun tanden in het nekvel
  • beide honden amuseren zich duidelijk

Dor te spelen leren honden sociale vaardigheden aan maar let erop dat het spel niet escaleert. Spelen moet leuk blijven voor alle partijen.


>>>Wil je je verdiepen in het gedrag van honden? Zoek je een antwoord op de vele vragen die je hebt. Word lid van Kwispelbaasje. Je kan het vergelijken met een Netflix abonnement: het aanbod aan informatie, instructievideo's en stappenplannen is groot. Je kiest eruit wat je nodig hebt op een bepaald moment.  HIER  vind je meer informatie over Kwispelbaasje.>>>

Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen