Hoe kan je je angst voor honden overwinnen?

Hoe kan je je angst voor honden overwinnen?

Ben je bang voor honden en beïnvloedt deze angst je leven? Je gaat niet meer op bezoek bij mensen die een hond hebben of tijdens wandelingen sta je doodsangsten uit. Een ervaren hondengedragsdeskundige kan je over je angst helpen.

Hoe gaan we te werk?

  • Het is belangrijk dat je angst ernstig genomen wordt. We gaan op zoek hoe het komt dat je zo bang bent maar vooral waar je bang voor bent: zijn dit grote honden of kleine honden, blaffende honden, honden die wild spelen, honden die opspringen,.....
  • Exposure: je wordt geleidelijk blootgesteld aan honden in een gecontroleerde omgeving. Dit kan beginnen met het bekijken van foto's of video's van honden, en geleidelijk overgaan naar het ontmoeten van rustige en vriendelijke honden, tot het uiteindelijk omgaan met honden in verschillende situaties. We noemen dit ook desensitisatie.
  • Cognitieve herstructurering: ik help je om de onrealistische of ongezonde gedachten die de angst in stand houden, te identificeren en te veranderen. Bijvoorbeeld, als je denkt dat alle honden gevaarlijk zijn, kan ik je helpen om deze gedachte te nuanceren door te wijzen op de vele honden die vriendelijk zijn en geen gevaar vormen.
  • Lichaamstaal van de hond herkennen: ik leer je om de lichaamstaal van de hond correct te interpreteren. Je kan zien of een hond al dan niet vriendelijk is. Na verloop van tijd kan je zelfs voorspellen welk gedrag de hond zal vertonen.
  • Ontspanningstechnieken: ik leer je enkele ademhalingsoefeningen aan. Dit kan helpen om de angstgevoelens te verminderen tijdens het blootstellen aan honden. Het is belangrijk dat je ontspannen blijft. Als je angstig wordt of je krijgt meer stress dan stijgt het adrenaline gehalte en cortisolgehalte in je lichaam. Hierdoor verandert je lichaamsgeur. Een hond ruikt dit en zal sowieso bij jou komen om nader te onderzoeken.

Het is belangrijk dat je hulp zoekt want je komt overal honden toe. Laat je begeleiden door een hondengedragsdeskundige die ook ervaring heeft met het coachen van mensen. 

Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen