Hoe leert je hond?

Hoe leert je hond?

Je hond leert nieuwe dingen op verschillende manieren :

  • herhaling
  • associatie
  • consequent zijn
  • imitatie
  • complimenten geven
  • met veel liefde en geduld


Als je je hond iets nieuw wil aanleren dan is het belangrijk dat je de nieuwe oefening dikwijls herhaalt. Oefen 2 tot 3x per dag 5 minuten, niet langer. Plak een naam op het gedrag dat je wil zien. Dit is best een korte naam.

Je hond leert ook door associatie. 

Als je bijvoorbeeld een bepaalde handeling met een beloning of compliment associeert, zal je hond het sneller en beter leren.  Als je "Zit" vraagt en als hij gaat zitten dan krijgt hij een snoepje dan zal hij het snoepje snel associëren met het gaan zitten.

Het is belangrijk dat je zelf ook consequent bent. Gebruik altijd hetzelfde woord voor hetzelfde gedrag. Dus niet de ene keer "Zit" en de andere keer "Zitten". Zo breng je je hond in verwarring.

Oefen altijd in een prikkelarme omgeving. Dit is een omgeving waar hij  niet afgeleid wordt. Je hond kan zich dan beter concentreren op wat hij moet doen.

Je hond leert ook door het gedrag van andere honden te observeren. We noemen dit imitatie. Als je een goed opgevoede hond hebt en er komt een tweede hond bij dan zal de tweede hond het gedrag van de eerste imiteren. Maar als je eerste hond al niet opgevoed is dan zal je tweede hond dit gedrag ook imiteren....

Geef je hond veel complimentjes telkens als hij iets goed doet. Je kan hem belonen met je stem, met een speelgoedje of met een snoepje. We noemen dit positieve versterking.

 Door je hond liefde en geduld te geven, zal hij ook meer geneigd zijn om te luisteren en te doen wat je van hem verwacht. Want je hond doet je heel graag een plezier.

Onthoud dat een hond nooit bewust stout is. Maar als hij niet doet wat jij verwacht dan heeft hij misschien niet begrepen wat je wél verwacht.

 

Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen