Luistert jouw hond soms niet?

Luistert jouw hond soms niet?

Heb je soms het gevoel dat je hond bloemkolen in zijn oren heeft? Je vraagt hem om iets te doen en ofwel luistert hij helemaal niet ofwel kijkt hij naar jou en doet hij net het tegenovergestelde.

Je hebt alles al geprobeerd: iets lief vragen, je boos maken, negeren, snoepjes geven,... Niks helpt. Je helpt hulp gezocht op internet of bij mensen uit je omgeving. Je hebt heel veel tegenstrijdig advies gekregen maar het resultaat is nog altijd hetzelfde.

Een hond is nooit bewust stout. Ben je er al eens blijven bij stilstaan hoe moeilijk het is voor een hond om gewoon hond te zijn in onze mensenwereld? Hij verstaat geen mensentaal en toch doet hij zijn best om ons te begrijpen. Hij kent niets van onze mensenetiquette. Ook dat leert hij met vallen en opstaan. Een plasje doe je buiten en niet binnen op het tapijt. Je steelt geen vlees van tafel,....

Als een hond niet doet wat je vraagt komt dit meestal omdat hij niet begrijpt wat je vraagt.

Enkele tips:

  • leer je hond een 8-tal woorden die hij zeker moet kennen. Gebruik altijd dezelfde woorden
  • bouw routine in voor je hond: zorg ervoor dat zijn dagindeling er ongeveer hetzelfde uitziet
  • wees consequent: als hij vandaag iets niet mag doen, dan mag hij dat morgen ook niet doen en overmorgen ook niet
  • heb geduld: het is niet gemakkelijk om mensen te begrijpen

Soms heb je professionele begeleiding nodig. Een hondentrainer of hondencoach kan je veel tips geven om alles vlot te laten verlopen. Je bespaart veel tijd en frustratie.

Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen