Waarom blaft een hond naar de postbode?

Waarom blaft een hond naar de postbode?

Honden staan bekend om hun waakzaamheid en beschermende instincten, en het blaffen naar de postbode is een veel voorkomend gedrag dat door veel honden wordt vertoond. Er zijn verschillende redenen waarom honden naar de postbode blaffen, en in dit blog zullen we deze redenen bespreken.

  1. Beschermend instinct

Honden hebben van nature een sterk beschermend instinct en zien hun huis en gezin als hun territorium. Als de postbode het erf op loopt en de hond ziet de postbode als een bedreiging voor zijn territorium/gezin, kan de hond beginnen blaffen om de postbode af te schrikken. De hond waarschuwt zijn mensen dat er een indringer is. Bovendien in de gedachtengang van de hond komt de postbode elke dag langs maar hij mag nooit binnen. Dit betekent dat de postbode een ongewenste indringer is.

2. Ongewoon geluid

Voor honden kan het geluid van de brievenbus of de postbode die op de deur klopt, een onbekend en vreemd geluid zijn dat hen angstig of gestrest kan maken. Dit kan ertoe leiden dat de hond begint te blaffen. Hij verwittigt zijn mensen dat er gevaar is.

3. Verveling

Sommige honden blaffen gewoon omdat ze zich vervelen. Als een hond weinig te doen heeft of weinig aandacht krijgt van zijn eigenaar, kan het blaffen naar de postbode een manier zijn om aandacht te vragen of zichzelf bezig te houden. Als de mensen thuis zijn dan zullen ze aan de hond vragen om te stoppen met blaffen en dan krijgt de hond toch aandacht.

4. Onjuist getraind

Als een hond niet goed opgevoed en gesocialiseerd wordt, kan het blaffen naar de postbode een teken zijn van agressief of ongepast gedrag. In dit geval is het belangrijk om de hond op te voeden en te socialiseren, zodat hij leert hoe hij zich in verschillende situaties moet gedragen en hoe hij kan omgaan met andere mensen en dieren.

5. Gewoonte

Honden zijn wezens van gewoonte en als een hond begint te blaffen naar de postbode en deze gedragingen regelmatig herhaalt, kan dit een gewoonte worden die moeilijk af te leren is. In dit geval is het belangrijk om de hond te heropvoeden en te socialiseren en ervoor te zorgen dat hij niet de kans krijgt om deze gewoonte voort te zetten.

Conclusie

Het blaffen van honden naar de postbode kan verschillende oorzaken hebben.  Je hebt eerst inzicht in de oorzaak nodig voordat je het gedrag kan veranderen.

Ik heb speciaal voor jou een gratis e-book gemaakt met tips om het blaffen van je hond te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. Je kan het downloaden via deze link : "Hoe stop je het overmatig blaffen van je hond?"

Wil je graag meer weten over opvoeding en gedrag van je hond? Je kan lid worden van Kwispelbaasje. Met deze lidmaatschapsformule betaal je € 22,00/maand. Je krijgt toegang tot 4 online opleidingen en 20 modules over gedrag, opvoeding en dagelijkse verzorging. Je kan het lidmaatschap op elk moment stopzetten. Klik HIER voor meer informatie.


Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Nathalie
Door

Nathalie

op 18 Feb 2023

Ik wil me terug inschrijven

Reactie plaatsen