Waarom springt een hond op tegen mensen?

Waarom springt een hond op tegen mensen?

Eén van de meest voorkomende problemen met een hond is dat hij opspringt tegen mensen.

Dit is een gedrag dat je onbewust aangeleerd hebben aan je hond.

Als een pup aandacht wil dan doet hij dit door op te springen.

Wat doe je als een pup opspringt tegen jou? Je buigt je voorover en je streelt je hond. Wat heeft je hond geleerd? Als ik aandacht wil of als ik geknuffeld wil worden dan moet ik opspringen tegen mijn mensen en dan krijg ik aandacht.

Als hij klein is, vind je dat meestal wel leuk. Maar naarmate je hond groter wordt, wordt het opspringen lastiger. Er is een verschil tussen een pup van 10 kg die opspringt tegen jou of een volwassen hond van 35 kg die opspringt.

Hoe reageer je als je het lastig vindt dat je hond opspringt tegen jou? Je zegt boos "Foei" of "Neen" of je duwt hem weg. Maar dat is ook aandacht geven, weliswaar negatieve aandacht maar aandacht is aandacht voor je hond.

Hoe kan je je hond dit afleren?

Het is belangrijk dat iedereen van hetzelfde gezin dezelfde methode toepast ALTIJD.

Als je merkt dat je hond de intentie heeft om op te springen zet je 1 stap achteruit of opzij. Je hond valt dan met zijn 4 poten op de grond. Op dat moment ga je hem knuffelen en zal je hem vriendelijk toespreken. Je herconditioneert je hond. Je leert hem dat hij aandacht krijgt als hij met zijn 4 pootjes op de grond staat.

Wat doe je als je bezoek krijgt?

Dat is moeilijker.... niet voor de hond maar voor het bezoek. Je hond heeft ondertussen geleerd dat hij van jou enkel aandacht krijgt als hij met zijn 4 poten op grond staat en dat lukt vrij goed.

Maar hij is zo blij en enthousiast als hij bezoek ziet dat hij even alles vergeet en toch opspringt. Het bezoek zal wellicht zeggen "Het is niet erg. Kijk eens hoe blij hij is." en ze zullen hem aandacht geven. BINGO!

Zelfs al vraag je aan het bezoek om hem niet te strelen als hij opspringt dan nog is de kans groot dat ze het wel zullen doen. Je zal dus aan de slag moeten met je hond want die luistert beter.

Zet je hond even apart een tiental minuten voordat je het bezoek verwacht. Geef hem iets lekker te eten: een kauwbot doet altijd wonderen.

Hij zal wellicht meer interesse hebben in zijn kauwbot dan in het bezoek. Door te kauwen verlaag je ook de stress van je hond.

Als iedereen neerzit en als je hond zijn kauwbot op is, zijn er al minstens 10 minuten verstreken. Dan kan je je hond vragen om rustig binnen te komen. Of je kan hem eventueel ook aan de leiband binnen laten.

Wil je meer weten over de opvoedingsmethodes die hondengedragsdeskundigen gebruiken? 

>>> Klik HIER om mijn gratis e-book te downloaden.>>>

Wil je je graag verdiepen in de opvoeding en het gedrag van je hond? Als je Kwispelbaasje wordt krijg je een antwoord op al je vragen. Bovendien kan je 2x per maand een webinar volgen waar je al je vragen kan stellen. >>>Klik hier om het lidmaatschap van Kwispelbaasje te ontdekken.>>>

Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Getty
Door

Getty

op 09 Oct 2023

Volgende week maandag 16oktober is Jade hier, een hond die steeds opspringt. Ik ga dat meteen moeten aanpakken, omdat ik vrees dat ze dit ook kan doen tegen bijv. het aanrecht met als gevolg, mogelijk stelen...

Reactie plaatsen