Waarvoor gebruikt je hond zijn snorharen?

Waarvoor gebruikt je hond zijn snorharen?

Honden gebruiken hun snorharen (of tastharen) om informatie te verzamelen over hun omgeving. Snorharen zijn gevoelige haren die zich bevinden rond de snuit van de hond. Deze haren zijn verbonden met gevoelige zenuwuiteinden en kunnen kleine veranderingen in de luchtstroom detecteren en trillingen voelen.

Door deze haren te bewegen en te voelen, kunnen honden de vorm, grootte en textuur van objecten in hun omgeving beoordelen. Ze gebruiken hun snorharen ook om de positie en beweging van prooien te volgen en om de diepte en vorm van gaten en holen te meten.

Snorharen helpen honden ook om hun lichaam te coördineren en om te navigeren in donkere of beperkte ruimtes. Dit komt omdat snorharen in verbinding staan met het zenuwstelsel van de hond en informatie doorsturen naar de hersenen, waardoor de hond in staat is om de positie van zijn lichaam en ledematen te regelen en aan te passen aan zijn omgeving.

Het wordt sterk afgeraden om de snorharen van een hond af te scheren. Sommige trimmers doen dit echter wel omdat de rasstandaard voorschrijft dat de snuit kort geschoren moet zijn maar dit is niet goed voor de hond. Snorharen hebben namelijk verschillende belangrijke functies voor honden, zoals het helpen  om informatie over hun omgeving te verzamelen, de grootte, vorm en textuur van objecten te beoordelen en te communiceren met andere honden en mensen.

Bovendien kunnen snorharen van nature weer teruggroeien, maar dit proces kan lang duren en kan ongemakkelijk zijn voor de hond. Het afscheren van de snorharen kan ook pijnlijk zijn en kan leiden tot huidirritatie of zelfs infecties.

Kortom, snorharen spelen een belangrijke rol in de waarneming en navigatie van honden, en helpen hen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen en situaties. Laat de snorharen gewoon staan!Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen