Hoe bereid je je hond voor op de komst van een baby?

Hoe bereid je je hond voor op de komst van een baby?

Het is een opwindende tijd wanneer er een baby op komst is, maar het kan ook een stressvolle tijd zijn voor je hond. De komst van een baby kan grote veranderingen betekenen voor de hond en daarom is het belangrijk om je hond goed voor te bereiden op de komst van de nieuwe baby.

Hier zijn enkele tips over hoe je je  hond kunt voorbereiden op de komst van een baby:

 • Begin op tijd met de voorbereiding: Begin minstens drie maanden voor de verwachte aankomst van de baby met de voorbereiding van je hond. Dit geeft je genoeg tijd om de hond te trainen en te wennen aan de veranderingen.
 • Verander de routine geleidelijk: Verander de dagelijkse routine van je hond geleidelijk aan, zodat de hond niet schrikt van de nieuwe veranderingen. Pas de routine aan zodat deze beter past bij de nieuwe verantwoordelijkheden van de baby.
 • Laat de hond kennismaken met babygeluiden: Laat je hond wennen aan babygeluiden, zoals huilen, door het afspelen van geluidsopnames. Dit zal je hond helpen om te wennen aan de geluiden die een baby kan maken en om te voorkomen dat de hond schrikt van deze geluiden wanneer de baby er is.
 • Laat de hond kennismaken met babygeuren: Laat je hond kennismaken met de geur van baby's door het gebruik van babyzeep of babyshampoo. Dit helpt je hond om te wennen aan de geur van de baby voordat de baby er is.
 • Leer de hond om rustig te blijven: Leer je hond om rustig te blijven, vooral als de baby slaapt. Je kan de hond bijvoorbeeld trainen om op zijn plaats te blijven liggen of om te gaan liggen op een bepaalde plek in de kamer.
 • Geef de hond voldoende aandacht: Geef je hond voldoende aandacht en tijd, zodat de hond zich niet verwaarloosd voelt wanneer de baby er is. Zorg ervoor dat je hond nog steeds voldoende beweging en aandacht krijgt, zelfs wanneer je druk bent met de baby.
 • Gebruik positieve bekrachtiging: Gebruik positieve bekrachtiging om je hond te trainen en te belonen voor gewenst gedrag. Dit zal je hond motiveren om gewenst gedrag te vertonen, zoals rustig blijven en niet blaffen of bijten.
 • Blijf kalm en geduldig: Blijf kalm en geduldig tijdens de training van je hond en houd rekening met de individuele persoonlijkheid en temperament van je hond. Iedere hond is anders en heeft een unieke manier van leren en reageren.
 • Door je hond goed voor te bereiden op de komst van een baby, kan je de overgang naar het nieuwe gezinslid soepeler laten verlopen. Vergeet niet dat de hond een belangrijk lid is van het gezin en dat het belangrijk is om de hond voldoende aandacht en liefde te geven.
 • Laat je hond vooraf al eens snuffelen aan gedragen babykleertjes of een vuile pamper
 • Laat je hond zeker eens snuffelen aan de baby

Het is belangrijk dat je ook na de geboorte van de baby veel aandacht blijft besteden aan de hond en hem aandacht geeft.


Wil je meer weten over hondenopvoeding en hondengedrag? Als lid van Kwispelbaasje krijg je toegang tot het grootste online leerplatform over hondenopvoeding en hondengedrag, je kan 2x per maand deelnemen aan een webinar en je online laten begeleiden. Meer informatie vind je op: Kwispelbaasje

Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen