Hoe kan jij ervoor zorgen dat je hond beter luistert?

Hoe kan jij ervoor zorgen dat je hond beter luistert?

Je hond begrijpt geen mensentaal en zeker geen mensenetiquette. Wat is mensenetiquette eigenlijk? Wel, enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • je steelt geen voedsel van tafel
  • je steelt geen sokken uit de wasmand
  • je bijt mijn boek niet stuk
  • je gebruikt mijn gsm niet als kauwspeeltje
  • ....

Voor ons lijkt dit logisch maar je moet je hond dit aanleren. Hij begrijpt niet uit zichzelf dat dit niet mag.

Je hond probeert je te begrijpen door aandachtig naar je te luisteren: "Herken ik hier een woordje dat mij een beloning oplevert?" Maar hij kijkt ook naar je lichaamstaal. Geef dus geen tegenstrijdige signalen. Als je gehurkt gaat zitten met je armen open maar tegelijkertijd roep je boos "Hier" is dit een tegenstrijdig signaal. Gehurkt zitten is uitnodigend en de stem klinkt boos. Je hond zal twijfelen en niet weten wat hij moet doen.

Niet alleen is het jouw verantwoordelijkheid om je hond mensentaal en mensenetiquette aan te leren. Het is ook jouw verantwoordelijkheid om alles te leren van hondentaal. Als lid van Kwispelbaasje krijg je toegang tot het grootste online leerplatform over hondenopvoeding en hondengedrag. Je vindt er een antwoord op al je vragen.

Hoe kan jij je hond helpen?

  1. Bouw routine in voor je hond: geef hem altijd rond hetzelfde tijdstip eten, ga rond hetzelfde tijdstip wandelen. Op deze manier weet hij wat hem te wachten staat en moet hij hiervoor geen stress meer hebben.
  2. Wees consequent in de opvoeding: bespreek met het voltallige gezin wat je hond wél en niet mag doen. Iedereen van het gezin respecteert deze afspraken vandaag, volgende maand, binnen 3 jaar,...
  3. Communiceer duidelijk: leer je hond een 8-tal mensenwoorden aan. Je kan ze vrij kiezen. De woorden moeten kort zijn en mogen qua klank niet te veel op elkaar lijken.

Heb geduld, je hond kan niet alles op 1 dag leren. Herhaal... Herhaal.... Herhaal.....

Als je hond beter begrijpt wat jij verwacht van hem dan zal hij automatisch beter luisteren. Want jouw hond die wil jou heel graag een plezier doen!

Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen