Hoe maak je een volwassen hond zindelijk?

Hoe maak je een volwassen hond zindelijk?

Het zindelijk maken van een volwassen hond kan wat meer tijd en geduld vergen dan bij een puppy, maar het is zeker mogelijk. Hier zijn enkele stappen die je kan nemen om je volwassen hond zindelijk te maken:

  • Maak een schema, hou een plasdagboek bij. Probeer je hond op een regelmatig tijdstip uit te laten, bijvoorbeeld na het ontwaken, na het eten, voor het slapen gaan na het spelen en sowieso om de 2 uur. Dit zal helpen om zijn behoefte te reguleren en je kan anticiperen op wanneer hij zijn behoefte zal moeten doen.
  • Houd je hond in de gaten en observeer wanneer hij begint te snuffelen, draaien of rondlopen. Dit zijn tekenen dat hij zijn behoefte moet doen en het is tijd om hem uit te laten.
  • Beloon je hond: Geef je hond een beloning wanneer hij buiten zijn behoefte doet. Dit kan een traktatie, lof of een spelletje zijn. Dit zal je hond aanmoedigen om buiten zijn behoefte te doen.
  • Vermijd straffen:  als je hond een ongelukje binnen heeft gehad. Dit zal je hond alleen maar verwarren en angstig maken. Beter is om te negeren of corrigeren zonder fysieke straffen. Je hond begrijpt immers iet waarom hij gestraft wordt om zijn behoefte te doen.
  • Maak binnen onaantrekkelijk: Reinig ongelukjes grondig op en gebruik hiervoor enzymatische reinigingsmiddelen. Vermijd het gebruik van ammoniakhoudende producten, omdat deze de geur van urine kunnen nabootsen en je hond kan aantrekken om opnieuw op dezelfde plek te plassen. Gebruik ook geen Dettol om te reinigen want dit trekt de hond ook aan. Je kan 1 dopje azijn toevoegen aan het water waarmee je zal reinigen want azijn ontneemt de urinegeur aan de vloer.
  • Wees geduldig:  en begripvol. Het zindelijk maken van een volwassen hond kan enige tijd duren en vereist consistente inzet van jouw kant.

Het is ook belangrijk om eventuele medische oorzaken van incontinentie uit te sluiten voordat je verder gaat met het zindelijk maken van je hond. Raadpleeg daarvoor een dierenarts.

Als het toch niet lukt dan kan je altijd starten met een traject persoonlijke begeleiding. In ongeveer 3 sessies zouden we samen het probleem moeten kunnen oplossen. Meer informatie vind je hier : https://kwispelcoach.be/vertoont-je-hond-thuis-ongewenst-gedrag/

Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen