Maya's tweede kans: een verhaal van moed en toewijding

Maya's tweede kans: een verhaal van moed en toewijding

Maya, een schattige Silky Terrier, kwam op 1 maart 2023 in het leven van Ingrid via het asiel van Zwevegem.


Maar voordat ze deze warme en liefdevolle thuis vond, had Maya een hartverscheurende geschiedenis achter de rug. Ze had maar liefst zeven lange jaren doorgebracht bij een meedogenloze broodfokker, waar haar enige doel leek te zijn om zo veel mogelijk nestjes te krijgen.

Liefde en socialisatie waren voor haar onbekend terrein. Wanneer ze niet meer geschikt was om te fokken, werd ze zonder enige consideratie achtergelaten in het asiel.


Het was Ingrid die de reddende engel in Maya's leven werd. Ingrid had al eerder een broodfokteefje een liefdevol thuis gegeven en had nog een andere trouwe Yorkshire in huis.


In de eerste paar weken bij Ingrid thuis werd al snel duidelijk dat Maya niets kende van de wereld om haar heen. Geluiden van de telefoon, wasmachine of televisie waren voor haar vreemd en beangstigend. Ze leefde in een constante staat van angst en vermeed menselijk contact. Als er honden buiten in de tuin bij de buren blaften, vluchtte Maya in paniek naar binnen en verstopte zich achter de zetel, waar ze soms wel urenlang bleef zitten.


Na twee maanden van geduldige inspanning besefte Ingrid dat Maya weinig vooruitgang boekte, en dat is wanneer ze mijn hulp inschakelde.


Het was een keerpunt in Maya's leven. Ingrid volgde mijn advies op , zelfs als dit in het begin online moest gebeuren, omdat Maya zo'n diepe angst voor mensen had.


Een van de eerste doorbraken kwam dankzij Maya's liefde voor eten. Met de deskundige begeleiding ontdekte Ingrid dat Maya dol was op heerlijke snoepjes. Deze lekkernijen werden het lichtpuntje in Maya's donkere wereld en stelden haar in staat om langzaam maar zeker haar angst te overwinnen.


Ingrid leerde ook dat ze zichzelf niet mocht opdringen aan Maya. Ze moest wachten tot Maya zelf het contact zocht. Het was een kwestie van geduld en begrip.


Ingrid begon met het verstoppen van de heerlijke snoepjes voor Maya, die ze vervolgens met enthousiasme opzocht. Dit eenvoudige spelletje groeide uit tot een vertrouwensband tussen Ingrid en Maya.


Na vijf maanden van onvermoeibare inzet, begon Maya eindelijk een beetje te spelen. Het was een teken dat haar vertrouwen groeide en haar angst begon af te nemen. Deze kleine Silky Terrier met een tragisch verleden toonde een ongelooflijke veerkracht en doorzettingsvermogen om gelukkig te worden.


Dit verhaal is een prachtig voorbeeld van de liefde tussen mens en hond. Het laat zien hoe zelfs een hond met een pijnlijk verleden de kans heeft om een gelukkig leven te leiden met de juiste begeleiding en onvoorwaardelijke liefde.


Het is een eerbetoon aan de vastberadenheid van Ingrid, die geen moeite spaarde om Maya gelukkig te laten worden.


Het laat ons zien dat er hoop is, zelfs in de meest hartverscheurende situaties, en dat geduld en professionele begeleiding een wereld van verschil kunnen maken voor een hond die het zo hard nodig heeft.


Maya's verhaal herinnert ons eraan dat liefde en doorzettingsvermogen de kracht hebben om zelfs de diepste wonden te genezen en een nieuw begin te creëren, vol vreugde en geluk.


Wat kan je zelf doen als je een extreem angstige hond adopteert?


 • Geef je hond de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en mensen
 • Dring jezelf niet op
 • Toon je hond dat hij je kan vertrouwen:
  • loop niet constant achter je hond
  • praat op een zachte toon tegen je hond
  • wacht tot hij zelf contact komt zoeken
  • maak geen bruuske bewegingen
  • nodig voorlopig geen bezoek uit
 • Maak in huis een veilige plaats voor je hond
 • Probeer te spelen
 • Verstop overal snoepjes waar hij ze gemakkelijk vindt
 • Vraag advies aan een hondengedragsdeskundige
Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen