Valt je hond uit aan de leiband?

Valt je hond uit aan de leiband?

90% van de tijd heb je de allerliefste hond van de hele wereld, maar die 10% .....

Thuis is je hond een schatje en als jullie gaan wandelen ook .... tot je hond een andere hond ziet en dan verandert hij in een tijger. Hij trekt aan de leiband, blaft gevaarlijk en hij luistert totaal niet meer naar jou.

Wellicht ben jij heel erg geschrokken de eerste keer dat dit gebeurd is want zo ken jij je hond niet. Als eerste reactie heb je hard aan de leiband getrokken en ben je beginnen roepen op je hond. Perfect natuurlijk gedrag in zo'n situatie. Maar je eigen gedrag heeft er toe bijgedragen dat je hond dit gedrag nog erger zal vertonen.

Wat heb je je hond onbewust geleerd? "Groot gelijk dat je uitvalt naar die andere hond! Ik ga je helpen en ik ga samen met jou heel hard roepen om die andere hond weg te jagen." en je hond denkt "Die andere hond moet wel levensgevaarlijk zijn. Maar samen met baasje kan ik hem wel wegjagen."

En dan wordt wandelen niet meer leuk. Niet voor jou en niet voor je hond.

Wist je dat het grootste deel van de honden die uitvallen aan de leiband dit gedrag vertonen uit angst of onzekerheid.  Heel dikwijls werd zo'n hond zelf ooit aangevallen of is hij heel erg geschrokken van een andere hond. Uit voorzorg zal hij elke andere hond dan maar op tijd wegjagen en dat doet hij door uit te vallen.

Het strafste is dat het hem nog lukt ook, denkt hij. Want als hij uitvalt naar een andere hond dan gaat die andere hond sneller weg.  Jij stapt sneller door en die andere mensen met hun hond stappen ook sneller door. En je hond beloont zichzelf door uit te vallen: de dreiging verdwijnt.

Roepen en aan de leiband trekken helpen dus niet om dit gedrag op te lossen.

Wat doe je dan wel?

  • de wandeling begint altijd thuis rustig
  • ga in de beginperiode op een plaats wandelen waar je geen andere honden ontmoet
  • wandel met een lange lijn van 5 meter
  • laat je hond zelf kiezen welke richting hij wil uitgaan
  • beloon je hond met veel super lekkere snoepjes als hij rustig wandelt
  • .....

Natuurlijk is er veel meer werk aan de winkel. Daarom heb ik voor jou een e-book gemaakt van maar liefst 38 pagina's met de 12 belangrijkste tips om dit gedrag op te lossen. Want jij wil toch ook graag terug ontspannen gaan wandelen met je hond? En je hond wil dat ook want nu geniet hij niet van zijn wandeling.

Je vindt het e-book hier: Los het uitvalgedrag van je hond op in 12 stappen


Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen