Wat is het verschil tussen hondentraining en hondenopvoeding?

Wat is het verschil tussen hondentraining en hondenopvoeding?

Hondentraining werd populair in de tweede helft van de vorige eeuw. Naast schoonheidswedstrijden werden ook gehoorzaamheidwedstrijden georganiseerd met zeer strikte richtlijnen. Spijtig genoeg was de hond hiervan het slachtoffer. In die periode was het ook een typische mannensport.

Tijden evolueren, we krijgen meer wetenschappelijk inzicht en vrouwen zijn nu omnipresent in de hondenwereld. 

De hond is geëvolueerd van werkhond die geen gevoelens zou hebben en een machtswellusteling is naar een volwaardig gezinslid met dezelfde gevoelens als mensen. Het is logisch dat we de hond dus ook op een andere manier benaderen en opvoeden.

Mensen willen leren communiceren met hun hond. Ze hebben graag een hond die enkele basiswoorden begrijpt om harmonieus en veilig samen te leven. Ze willen hun hond opvoeden zoals je een kind opvoedt. En daar is NIKS mis mee.

Je koopt een hond om van te houden en je hoopt dat hij van jou houdt. Je kan dit enkel bereiken door een liefdevolle en respectvolle aanpak.

Hondenopvoeding betekent je hond hond leren zijn in onze ingewikkelde mensenwereld. Je hond leren welk gedrag je superleuk vindt en welk gedrag je liever niet herhaald ziet. Bij hondenopvoeding leer je je hond die woorden en gedragingen die noodzakelijk zijn, niks anders.

Een hond opvoeden doe je thuis. Je leert je hond alles in zijn eigen omgeving zonder té veel externe prikkels die hem afleiden. Op die manier leert je hond veel sneller.

Kies altijd een professional die op een zachte en positieve samen met jou én je hond werkt.

Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen