Weet je hond hoe lang je weg bent?

Weet je hond hoe lang je weg bent?

Het is een vraag die veel hondenbezitters zich stellen: weet mijn hond eigenlijk hoe lang ik weg ben? Hoewel het misschien moeilijk te geloven is, zijn er aanwijzingen dat honden wel degelijk een besef hebben van tijd en dat ze kunnen aanvoelen hoelang hun baasje weg is geweest.

Een belangrijk onderzoek dat hierop wijst, werd uitgevoerd door de psycholoog William Roberts van de Western Carolina University. Hij voerde een experiment uit waarbij hij honden in een kamer plaatste en vervolgens hun baasje voor een onbepaalde tijd liet weggaan. Tijdens het experiment werden de hartslag en de stressniveaus van de honden gemeten.

Wat bleek? De hartslag van de honden nam significant toe in de eerste 30 minuten na het vertrek van hun baasje. Daarna daalde de hartslag weer tot een normaal niveau. Dit suggereert dat honden wel degelijk een besef hebben van tijd en dat ze weten wanneer hun baasje ongeveer terug zal komen.

Maar hoe kunnen honden dit dan weten? Er zijn verschillende theorieën over. Een van de meest waarschijnlijke is dat honden een sterk gevoel hebben voor routine en regelmaat. Als je bijvoorbeeld altijd op dezelfde tijd weggaat en terugkomt, zal je hond dit patroon snel oppikken en erop anticiperen.

Als je dezelfde routine en regelmaat inbouwt voor je hond dan weet hij perfect wanneer hij eten krijgt of zal gaan wandelen.

Mensen werken met klokken en horloges. Een hond kent dit niet. Een hond vertrouwt op zijn zintuigen: lichtinval, bepaalde geluiden, geuren,....

Eén belangrijk orgaan is verantwoordelijk voor tijdsbesef: de pijnappelklier. De pijnappelklier produceert een hormoon dat melatonine heet en het tijdsbesef van een hond beïnvloedt. Melatonine is de lichaamsklok: het beïnvloedt hoeveel uur slaap je hond nodig heeft en hoe lang hij wakker is.

De melatonineproductie is afhankelijk van de dagelijkse hoeveelheid zonlicht. In de herfst e winter maakt het lichaam meer melatonine aan en in de lente en in de zomer minder.

Volgens de laatste inzichten ruikt een hond tijd maar hier moet nog meer onderzoek naar gebeuren.  Een andere factor die hierbij kan meespelen, is de geur van hun baasje. Honden hebben een zeer goed ontwikkeld reukvermogen en kunnen hun baasje herkennen aan zijn of haar geur. Als je hond je geur ruikt in de buurt van de voordeur, zal hij weten dat je binnenkort terug zal komen.

Toch is het belangrijk om te beseffen dat niet alle honden hetzelfde zijn. Sommige honden zijn gevoeliger voor stress en verlatingsangst dan andere, en kunnen dus meer moeite hebben met het alleen thuis zijn. Het is belangrijk om goed op te letten op het gedrag van je hond en eventuele signalen van stress of angst serieus te nemen.

Al met al lijkt het erop dat honden wel degelijk een besef hebben van tijd en kunnen aanvoelen hoelang hun baasje weg is geweest. Dit is niet alleen interessant vanuit wetenschappelijk oogpunt, maar kan ook helpen om beter te begrijpen hoe onze huisdieren denken en voelen.

Wil je graag meer weten over hoe je hond denkt en over zijn emoties? Als lid van Kwispelbaasje krijg je een antwoord op al je vragen over je hond. Bovendien heb je toegang tot 3 online opleidingen. Je kan 2x per maand een webinar bijwonen dat opgenomen wordt en je krijgt online begeleiding. Hier vind je meer informatie over Kwispelbaasje: https://kwispelcoach.be/kwispelbaasje-alle-vragen-over-jouw-hond-beantwoord/

Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen