Baziel de selectieve Border Collie

Baziel de selectieve Border Collie

De laatste jaren is een hond een echte gezinshond geworden en dat heeft zijn impact op de opvoeding en de manier waarop we onze hond behandelen.


De meeste mensen zijn zich hiervan bewust maar sommige mensen geven nog steeds de voorkeur aan de oude theorie waarin we de hond gingen domineren en de hond met elke vingerknip moest luisteren.


Zo komen we bij het verhaal van Baziel....


Katrien en haar 2 volwassen kinderen David en Sophie hebben een puppy Border Collie gekocht. Voor hen is het de eerste hond. Ze hebben gekozen voor een Border Collie omdat die de reputatie heeft slim te zijn maar vooral omdat hij een hoog knuffelgehalte heeft.


De man van Katrien, Kurt, is voor zijn werk ongeveer 9 maanden per jaar in het buitenland. Hij is ook in het buitenland als ze Baziel gaan halen bij de fokker.


Ik geef uitleg over de lichaamstaal van de hond, hoe een hond leert en ik vertel  hen over de moderne opvoedingsmethodes. Ze zijn helemaal mee in het verhaal.


Baziel leert snel. Op de leeftijd van 12 weken wordt hij heel erg ziek en zijn leven hangt aan een dun koortje maar hij overleeft. Hierdoor mist hij een deel van de basis socialisatie.


We beginnen met de woordjes terug vanaf 0. Wandelen gaat iets moeilijker. Baziel durft nogal eens uitvallen aan de leiband maar dit komt vooral door zijn onzekerheid. We maken dus veel wandeltrainingen.


Na verloop van tijd merk ik dat Baziel uitvalt als zijn mensen met hem gaan wandelen. Maar als ik alleen met hem ga wandelen dan wandelt hij veel rustiger.


>>>Een onzekere hond heeft iemand nodig die duidelijk de leiding neemt en die hem een veilig gevoel geeft. Hij voelt dit aan de manier waarop iemand de leiband vast houdt.>>>


Katrien, David en Sophie zijn een beetje onzeker geworden door het uitvalgedrag van Baziel maar ze zijn vooral bang dat ze iets verkeerd zouden doen. Als je persoonlijke begeleiding krijgt dan kan je weinig verkeerd doen. Het is niet omdat je 1x niet volledig correct reageert dat je de volledige opvoeding van je hond zou verknoeien.


Door de intensieve persoonlijke begeleiding gaat het alsmaar beter.


Na enkele maanden merk ik dat iedereen in het gezin op de tippen van hun tenen lopen en dat het ganse huis een grondige schoonmaakbeurt krijgt. Baziel reageert hier ook op. Hij wordt zenuwachtiger.


Ik vraag of er iets gebeurd is want Baziel loopt constant onrustig heen en weer. Volgende week komt Kurt, echtgenoot en vader, voor 4 weken naar huis.


Kurt is nogal veeleisend en heel streng en alles moet piccobello zijn. We spreken af dat we niet zullen trainen als Kurt thuis is zodat ze kunnen genieten van gezinsmomenten.


Op een zondag krijg ik een telefoontje van Katrien die helemaal over haar toeren is en in paniek. Haar man wil Baziel onmiddellijk naar het asiel brengen want Baziel heeft hem gebeten. Katrien vraagt dat ik direct kan komen om te bemiddelen en om het gevaar in te schatten.


Het verhaal verbaast me want Baziel is een lieve, aanhankelijke en ietwat onzekere hond maar ik zie hier helemaal geen gevaar in.


Als ik toekom is Katrien helemaal over haar toeren, Sophie is aan het wenen en David houdt zich angstvallig afzijdig.


Mijn eerste kennismaking met Kurt is ietwat overdonderend. Al roepend vertelt hij dat die stomme hond hem gebeten heeft. Een hond moet luisteren en al dat soft gedoe in opvoeding is onzin. Ik mag de hond onmiddellijk naar het asiel brengen want hij tolereert dit gedrag niet.


Ik probeer de gemoederen een beetje te kalmeren en vraag wat er exact gebeurd is.


Kurt deed gehoorzaamheidsoefeningen met Baziel maar op de oude, harde manier. Katrien, Sophie en David hadden hem nochtans uitgelegd dat we vandaag de dag op een andere manier trainen.


Kurt had een "Zit" gevraagd aan Baziel en Baziel bleef gewoon staan. Kurt vroeg het een tweede keer en Baziel reageerde nog niet. En toen wou Kurt Baziel bij de halsband nemen om hem in "Zit" te dwingen en Baziel dacht "Ik ken jou niet! Blijf van mijn lijf" en hij heeft even in de hand van Kurt gehapt, er was zelfs geen bloed te zien enkel een tandafdruk.


>>>Je kan pas een hond opvoeden en hem iets aanleren als je een goede emotionele band hebt met je hond.>>>


Wat was er allemaal misgelopen?


Baziel was heel gevoelig voor de stemmingswisseling in huis en begreep het niet maar het gaf hem een onveilig gevoel. Toen kwam Kurt, een indringer. Baziel heeft de link gelegd tussen het onveilig gevoel en de komst van de indringer waardoor hij heel erg op zijn hoede was.


Baziel mocht bij Katrien in bed slapen maar na de komst van Kurt moest hij in de keuken slapen.


Het volledige gezin liep op de tippen van hun tenen omdat ze allemaal de reacties van Kurt vreesden. Weeral dat onveilig gevoel voor Baziel.


En toen Kurt zijn hand uitstak om Baziel in zit te dwingen, liep de emmer over voor Baziel. Hij verwittigde even "Laat me gerust!".


Kurt is een man die niet wil tegen gesproken worden en ik moest hier dus gaan bemiddelen.

Ik stelde voor dat ik even met Baziel en Sophie samen zou gaan wandelen om het gedrag van Baziel te analyseren. Voor Kurt was dit perfect zolang die agressieve hond maar uit zijn huis was.


Ik vertelde voorzichtig aan Sophie wat er gebeurd was en dat Baziel zich heel onveilig voelde in de aanwezigheid van Kurt. Er zouden wellicht nog bijtincidenten volgen als Kurt zijn houding niet aanpaste.... en dat was hij zeker niet van plan.


Sophie woont al samen met haar vriend en we spreken af dat op de momenten dat Kurt thuis is, Baziel bij Sophie en haar vriend gaat logeren. Iedereen kan zich hierin vinden.


Enkele weken later vertrekt Kurt terug naar het buitenland voor enkele maanden. Na 2 dagen is de rust in huis hersteld en is Baziel opnieuw de lieve, schattige hond die graag geknuffeld wordt.


Om hondengedrag te veranderen heb je ook veel inzicht nodig in de psychologie en het gedrag van mensen. 


>>>Vertoont je hond soms ook onverklaarbaar gedrag? Observeer je omgeving en de mensen in je omgeving. Wellicht vind je hier een verklaring. Zo niet maak dan een afspraak voor een consult.>>>


Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen