Lefko is doodsbang voor auto's

Lefko is doodsbang voor auto's

Katrien en Mario hebben een tweede verblijf in Griekenland. Ze adopteren daar een hond omdat deze hond de soms tropische temperaturen van Griekenland moet aankunnen.


Het is hun eerste hond en ze kiezen direct voor persoonlijke begeleiding.


Bij onze eerste afspraak komt een kanjer van een hond me nieuwsgierig begroeten. Zijn schofthoogte (rug) komt tot boven mijn heup. Dit had ik niet zien aankomen maar hij heeft een vriendelijke blik en ik maak er me dus geen zorgen in.


Lefko is slim en hij leert heel snel de basiswoorden. Zijn hondenpapa begrijpt ook zeer snel op welke manier hij Lefko iets moet aanleren of afleren.


Katrien en Mario hebben 2 jonge kleinkinderen. Lefko is heel lief met hen en in tegenstelling tot andere honden springt hij niet op.


We leren hem het woordje plaats aan. Dat is een dik kussen dat naast de zetel ligt en waar hij kan gaan liggen als het te druk wordt.


In het begin gaat wandelen moeilijk. Hij trekt aan de leiband en wil naar elke andere hond springen. Maar met de juiste snoepjes weet Mario Lefko bij zich te houden.


Ik heb zelden een klant én hond gehad die zo snel leren!


Er is wel 1 probleem! Lefko heeft een panische angst voor auto's. Zolang de auto op de oprit staat met gesloten deuren is er niks aan de hand.


Maar Katrien en Mario krijgen Lefko niet in de auto. Ik haal mijn trukendoos boven maar Lefko loopt altijd weg, ongeacht wat we doen.


Soms begrijp ik het gedrag van een hond ook niet. Waarom doet hij dat nou? Ik word dan meestal heel stil, ik observeer de hond en ik luister vooral naar het verhaal van mijn klant. Mensen houden niet van stilte. Ze voelen zich heel oncomfortabel als ik zwijg en dan beginnen ze te praten.


Dit is ook het geval bij Mario. We staan naast de auto met open deuren en open koffer. Lefko vertrouwt het niet en blijft op een veilige afstand. Waarom?? Waarom??


Mario vertelt waarom hij deze hond gekozen heeft in het asiel. Hij wou een grote hond en Lefko is zo zacht en heeft een ongelooflijke vriendelijke snuit.


Mario vertelt verder dat het ongelooflijk is dat zo'n brave hond door zijn gezin in Griekenland op de autosnelweg zo maar uit de auto gegooid werd.....


"Kan je dat even herhalen? Dat verhaal ken ik niet." reageer ik.


Opeens wordt alles me duidelijk. Natuurlijk heeft Lefko een panische angst voor auto's. Hij heeft zijn gouden mandje gevonden en hij is bang dat hij terug weggegooid wordt.


Met deze informatie kunnen we nu gericht aan de slag gaan.


Mario zal een stappenplan volgen. Eerst snoepjes in de auto leggen en Lefko in de auto zetten, deuren dicht. Mario gaat bij hem op de achterbank zitten en leest zijn krant gedurende ongeveer 15 minuten. Dan gaan ze samen spelen.


Van zodra Lefko ontspannen op de achterbank zit met Mario gaan we naar de volgende stap. Lefko achteraan met lekkere snoep en Mario achter het stuur. Radio aan terwijl Mario zijn krant leest. Als dit goed gaat zelfde oefening maar dan zet Mario de motor aan.


Na 2 weken dagelijks te oefenen kan Mario blokje om rijden met Lefko op de achterbank. Vervolgens gaat hij met Lefko naar een losloopzone voor honden.


Lefko wordt zonder het te weten geherconditioneerd. Auto = snoepje = spelen. Dus : auto is leuk.


Het heeft iets meer dan een maand geduurd voordat Lefko de auto leuk vond.


Het toppunt? Drie maanden later is Mario met Lefko naar Griekenland vertrokken voor een periode van 3 maanden. Ze zijn drie dagen onderweg geweest met de auto.


Lefko heeft 3 dagen ontspannen in de auto gezeten.>>>Vertoont je hond soms ook onverklaarbaar gedrag? Reageer zo snel mogelijk om het gedrag te veranderen.  Met professionele begeleiding  kan je snel een verbetering in het gedrag zien. >>>


Kijk je liever naar het filmpje op Youtube, klik dan gewoon  HIER.  Als je op de duim klikt onder het filmpje dan krijgen meer mensen deze video te zien. Je helpt dus ook anderen.


Het verhaal verschijnt ook in de vorm van een podcast.  Wil je graag de podcast beluisteren op Spotify? Klik dan  HIER.


Deel deze blog met je familie en vrienden. Als ze zich inschrijven kunnen ze hun weekend ook beginnen met een inspirerend hondenverhaal.


Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen