Is de Mechelse Herder écht de slimste hond?

Is de Mechelse Herder écht de slimste hond?

De universiteit van Helsinki heeft 1002 honden getest van 13 verschillende rassen en daaruit is gebleken dat de Mechelse Herder en de Border Collie de slimste rassen ter wereld zijn.....

Wereldwijd zijn er naar schatting meer dan 900 miljoen honden en zijn er meer dan 345 erkende hondenrassen. Dit betekent dat de universiteit 0,01% van de honden getest heeft om tot deze conclusie te komen. We kunnen ons de vraag stellen naar de betrouwbaarheid van het onderzoek.

Rond de 18de eeuw zijn mensen "bewust" beginnen fokken met de kennis die ze op dat moment hadden. Een reu die heel goed was in het bewaken van een domein hebben ze een romantische date gegeven met een teef die daar ook heel goed in was in de hoop dat de puppy's nog beter zouden worden. Mensen hebben dus altijd bewust gefokt op 1 of 2 kenmerken van een hond.

Het zou net zijn alsof we bepaalde kinderen op school enkel wiskunde zouden geven en aan anderen enkel taal.

Zoals Einstein zei : 

"Iedereen is een genie… maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheden om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen." 

Honden zoals de Mechelse Herder worden van kleinsaf getraind om commando's aan te leren en om hun "talenten" zoals waken en verdedigen te verfijnen. Terwijl de Border Collie wordt opgeleid om schapen te hoeden.

Maar net zoals bij mensen zijn er meer vaardigheden nodig om gelukkig en succesvol door het leven te gaan.

Niet elke mens vindt het belangrijk dat zijn hond uitblinkt in intelligentie. Je legt je kinderen die druk toch ook niet op?

Is het toppunt van intelligentie een hond slaafs commando's laten uitvoeren waardoor eigenaars trots kunnen zeggen "Kijk eens wat ik mijn hond kan laten doen?".

Of is het toppunt van intelligentie wederzijdse communicatie en respect, sociaal gedrag vertonen in alle omstandigheden en als hond hond leren/durven zijn in onze ingewikkelde mensenwereld?

Zijn assistentiehonden die mensen met een beperking bijstaan in het dagelijks leven niet slim?

Zijn straathonden wereldwijd die met honderden samenleven en dagelijks overleven niet slim?

Is jouw hond die jouw beste vriend is niet slim? 

Slim zijn is zoals Einstein al beweerde een relatief begrip. Mijn honden zijn slim op hun manier en voor dingen die belangrijk zijn voor hen. En of ze nu slim zijn of niet volgens de wetenschap dat maakt niets uit. Ik hou van hen en zij van mij en we zijn elkaars beste vriendjes.


Over de schrijver
Christel is meer dan 20 jaar professioneel actief in de hondenwereld. Voor Christel primeert het welzijn van de hond en de relatie tussen mens en hond. Christel heeft een zachte doch kordate aanpak met alle respect voor honden en mensen
Reactie plaatsen